DELEYAMAN – SENTINEL

‘Deleyaman’ is de naam van een pop-en rockformatie die in 2000 opgericht werd rond singer-songwriter en multi-instrumentalist Aret Madilian, zangeres Béatrice Valantin en ‘duduk’-speler Gérard Madilian, broer van Aret. Later voegde bassist en gitarist Guillaume Leprevost (ex-‘Nellcote’) zich nog bij het trio dat bij hun plaatopnamen en live-optredens ook een beroep doet op pianist Jules Maxwell en violiste Madalina Drouvin Obreja. De roots van de bandleden liggen voor Aret en Gérard Madilian in Los Angeles, Californië en voor de anderen in Normandië, Frankrijk.

De muziek die ‘Deleyaman’ maakt kan als introspectief, dromerig en melancholisch omschreven worden. Dat is ook nu weer het geval bij de songs op hun nieuwste album “Sentinel” dat deze dagen op de markt zal worden gebracht. Op de video kunt u alvast kennismaken met deze formatie via hun eerste single uit deze plaat: “Deer On The Run”. De liedjes op dit album wisselen af tussen Franstalige en Engelstalige songteksten.

Een opvallende bijdrage aan een nummer komt van de Britse zanger en multi-instrumentalist Brendan Perry die samen met Lisa Gerrard deel uitmaakte van het Australische postpunkduo ‘Dead Can Dance’. Hij speelt hier op bouzouki, cimbalon en drums bij de song “The Valley”. De ‘duduk’ waarvan hierboven sprake heet in het Nederlands ‘doedoek’ en is een dubbelriet-houtblaasinstrument uit Armenië. Het oude windinstrument wordt gemaakt uit Armeens abrikozenhout.

“Sentinel” is de achtste plaat van ‘Deleyaman’ en bevat tien songs die vooral ‘moody’ en sfeervol zullen klinken in uw huiskamer. “Exil” is de eerste melodieuze track met hypnotiserend gitaarspel en wordt opgevolgd door het melancholische “Become” dat Aret Madilian in het Engels zingt en waarin Béatrice Valantin heerlijke harmony vocals zingt. Ook de nummers “Keep The Light” en “Electric Sky” worden in een sfeervol dromerig sfeertje aangeboden.

Willekeurig moeten we bij het beluisteren van deze plaat terugdenken aan het werk van Chris Eckman en Carla Torgerson bij ‘The Walkabouts’. De aandacht van deze formatie voor inleving en het vertalen van emoties in muziek komt dan ook sterk overeen met de sound van deze jammerlijk ter ziele gegane Amerikaanse groep. Béatrice Valantin legt haar getormenteerde ziel op subtiele wijze bloot in de enkel door piano begeleide Franstalige song “De Roses Vermeilles” en in “1973”.

Onze voorkeur gaat echter naar de zware baritonstem van Aret Madilian zoals te horen in de nummers “The Valley”, “Deer On The Run” en “Still Waters” waarin zijn zangwerk weer wat lijkt op dat van Nick Cave, mede door de mysterieuze psychedelische sfeer die door de begeleidende muziek bij deze song wordt gecreëerd. Ook het licht obscure slotnummer “Slaves” behoort tot het beste werk dat u op dit mooie nieuwe album van ‘Deleyaman’ kan beluisteren.

(valsam)

17 januari 2020: De Piek, Vlissingen, NL
18 januari 2020: Art Base, Brussel, BE

 

Artiest info
Website  
 

Label: TTO Records / Sonic RendezVous

video